Artizán lepárlás – nem ártanak az ismeretek

Frissítve: 2020. okt 14.

Az Aromatika 2016 3.2 számában megjelent „Rozmaring – artizán lepárlásunk tapasztalatai” című cikkünk elkészítésekor készítettük az alábbi képet. Az artizán lepárlás, olyan mozgalom, ami nem feltétlenül még a kereskedelmi célú illóolaj lepárlást célozza meg, de az illóolajok és ezt tovább víve, az aromaterápia és a természetes / botanikai parfümkészítés szerelmeseit, alkalmazóit célozza meg. A legtöbb artizán a föld, a klíma helyi adottságainak előnyeit élvezi és öko-barát módon általában a fair-trade szellemében állítanak elő illóolajokat és hidrolátumokat.


A lepárlás vagy desztilláció, az alkimisták öröksége ismét reneszánszát éli. Tudomány és művészet egyben. Pont ezért nem csupán a lelkesedés és az elkötelezettség számít, de egy jó artizán lepárlónak ténybeli tudásra is szüksége van. A frissen megjelent és a szakma számára meghatározó könyveket mi is használjuk, hogy még jobban tisztában lehessünk a lehetőségekkel és szélesebb képet kaphassunk az aromás növényekkel kapcsolatos információkról.


Többek között a Robert Tisserand és Rodney Young által jegyzett Essential Oil Safety (2015, Elsevier) című könyv is elengedhetetlenül értékes információkkal látott el minket rozmaring lepárlásunk során.


#aromatikamagazin #lepárlás #Tisserand

76 megtekintés0 hozzászólás

©2020 Aromatika magazin

0

CHOOSE YOUR

LANGUAGE PREFERENCE